Back
11:00
- 12:00
Cinema 5
|
-
Dutch

Alle hens aan dek: productiviteit door het toepassen van domein specifieke talen

We kunnen er niet omheen. Goede software ontwikkelaars zijn erg moeilijk te vinden terwijl de vraag naar software maar blijft toenemen. Tijd dus om het over een andere boeg te gooien en op zoek te gaan naar productiviteitsverbeteringen. Een manier om dat te bereiken is het in de kracht zetten van domein experts en het schrijven van minder code. Een domein specifieke taal (DSL) biedt die mogelijkheid door een vocabulaire te ontwikkelen dat door een domein expert begrepen wordt en direct in een applicatie uitgevoerd kan worden. 
In deze sessie delen we ervaringen die we de afgelopen jaren hebben opgedaan met het ontwikkelen en toepassen van DSL’s. We nemen je mee in de wereld van model driven development, de (on)mogelijkheden van DSL’s en de door ons gebruikte technologieën (zoals ANTLR4) voor het in de praktijk toepassen van DSL’s. We laten zien welke keuzes wij gemaakt hebben in de implementatie van de grammatica, editors met content assist en het realiseren van het runtime gedrag.

About the speakersthumbnail-1

HansGringhuis

CTO at Luminis

CTO and Fellow at Luminis, working from Apeldoorn, Netherlands. Over 20 years in the software industry mainly as a software architect. Hans’ experience covers almost every facet of software delivery having worked across many different domains including E-Commerce, Publishing, Defence and Industry. Passionate about software and turning technology into a competitive advantage.

thumbnail-2

XanderUiterlinden

Software Architect Luminis /Technologies

Xander is a software developer at Luminis. He has a broad experience in architecture, design and engineering of modular applications. He is a committer at the Apache Felix project contributing to the Apache Felix Dependency manager component and is also involved in several other smaller open source projects.

Back to program